Det är inte alltid du behöver medicinsk behandling för din magkatarr. Ofta går besvären över av sig själva. Om du misstänker att du har magkatarr bör du dock kontakta vården för att få en undersökning och för att utesluta andra sjukdomar. Läkaren kommer då undersöka dig och ge dig behandling efter vad undersökningarna visar.
Behandling vid magkatarr
Om du uppsöker vård för magkatarr så får du hos läkaren svara på ett antal frågor om dina besvär. Det kan vara frågor om vilka symtom du har, hur länge du har haft dem, om du har testat läkemedel mot besvären eller använder andra läkemedel. I vissa fall kan du få lämna blodprov eller göra andra undersökningar som kan visa om du har magsår, eftersom symtomen vid magsår och magkatarr är likartade. Beroende på vad dessa prover visar och din ålder, kan du sen få genomgå en gastroskopi, ultraljudsundersökning, rektoskopi eller koloskopi. Om det visar sig att besvären orsakas av magkatarr/gastrit eller dyspepsi (besvär i magens övre del), så anpassas din behandling därefter.
Det är vanligt att du får hjälp och stöd kring vad du kan göra själv för att lindra besvären. Det kan röra sig om förändringar i kost- och levnadsvanor, och i vissa fall att få tala med en kurator eller psykolog. Du bör undvika stress, rökning, fet och salt mat, starkt kryddad mat, sura drycker, kaffe och alkohol. Om magkatarren leder till magsaftsreflux, det vill säga sura uppstötningar eller halsbränna, kan du få medicin som minskar magsyran. Sådana mediciner finns också receptfritt på apotek.
På apoteket finns receptfria läkemedel som kan hjälpa besvären tillfälligt.. Omeprazol (från 18 år) kan tas vid sura uppstötningar och tillfällig halsbränna, likaså Novalucol (ges endast till barn på läkares ordination). Det finns olika mediciner beroende på hur stora besvär du har, och du kan alltid rådgöra med apotekspersonal för att få den bästa medicinen för just dig. Tänk på att läsa igenom bipackssedeln noga innan du tar receptfria mediciner mot magkatarr.
Behandling vid magsår
Magsår kan läka av sig själv, men det kommer ofta tillbaka. Dessutom finns risken att magsåret utvecklas till ett brustet eller blödande magsår, vilket kan vara livshotande. Därför är det viktigt att få en läkarundersökning och korrekt behandling. De flesta blir hjälpta med läkemedel.
Ett magsår upptäcks ofta genom gastroskopi. Om du är yngre än 50 år kan det räcka med blodprov, utandningsprov eller avföringsprov för att upptäcka om du har bakterien Helicobacter pylori. Hur lång behandling du sen får beror på var magsåret sitter.
Erakideringsbehandling
Magsår som orsakas av bakterien Helicobacter pylori behandlas med antibiotika och protonpumpshämmare i en så kallad eradikeringsbehandling. Protonpumpshämmare verkar genom att minska mängden frätande saltsyra i magsäcken. Antibiotikan i sin tur används för att bli av med bakterien Helicobacter pylori, så att den inte orsakar ett nytt magsår. Du behandlas med protonpumpshämmare och två sorters antibiotika två gånger om dagen under en veckas tid. Antibiotikakuren består av amoxicillin, som är ett slags penicillin, och klaritromycin. Om du är allergisk mot penicillin kan du istället få metronidazol. Beroende på var såret sitter kan du fortsätta ta protonpumpshämmare även efter att antibiotikakuren är slut.
Om du är eller planerar att bli gravid eller ammar bör du meddela din läkare detta. Du kan använda protonpumpshämmare, men du bör inte ta antibiotika.
Protonpumpshämmare, PPI
Protonpumpshämmare förkortas PPI och innehåller de verksamma ämnena omeprazol, esomeprazol, lanzoprazol, pantoprazol eller rabeprazol. De verkar genom att hämma de så kallade protonpumparna i magens slemhinna som hjälper till att bilda saltsyran som kommer ut i magsäcken. I och med att mindre saltsyra bildas i magsäcken så lindras både besvären från magsåret och läkningen påskyndas.
Protonpumpshämmare finns att köpa receptfritt, men om du har magsår får du rätt dosering förskrivet på recept från din läkare. Den är mest effektiv om du tar den ungefär en halvtimme innan måltid. Det kan ibland ta några dagar innan du känner av effekten av protonpumpshämmaren, och magsåret tar minst en vecka att läka beroende på var såret sitter. Det är viktigt att du fullföljer hela behandlingen, även om dina besvär försvunnit. Om du inte blir bättre efter två veckors medicinering bör du kontakta din läkare.
Protonpumpshämmare kan ibland användas i förebyggande syfte. Om du behandlas med smärtstillande och anti-inflammatoriska läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen, diklofenak, naproxen eller nabumeton, kan du också behöva ta protonpumpshämmare för att minska risken att dessa läkemedel orsakar magsår.
Biverkningar
En del personer kan uppleva biverkningar av behandlingen, så som illamående, magsmärtor, diarré, förstoppning, hudutslag och huvudvärk. Du kan också uppleva att besvären från magsåret kommer tillbaka när du slutat ta protonpumpshämmaren. Det beror på att produktionen av saltsyra ökar. Därför kan det vara bra att minska medicineringen gradvis i några veckor innan du slutar helt. Fråga din läkare om du känner dig osäker.
Efter behandlingen
Vid sår i magsäcken undersöks du med gastroskopi för att se att såret läkt, och om det orsakades av bakterien Helicobacter pylori så kontrolleras att bakterien försvunnit. Sår i tolvfingertarmen behöver inte kontrolleras med gastroskopi om du är symtomfri. Däremot kan du behöva lämna avföringsprov, eller göra ett utandningstest för att se att infektionen läkt.
Kommentarer